Prečo si vybrať pôrodnicu v NsP, n.o. REVÚCA

Budúce mamičky blíži sa termín Vášho pôrodu?

 

V našej pôrodnici Vám ponúkame prežiť v príjemnom prostredí najkrajšie chvíle Vášho života. Je našou snahou vytvoriť pre Vás a pre vaše bábätko komfortné podmienky, pocit bezpečia a istoty, bezpečný priebeh pôrodu a tiež poskytovať čo najkvalitnejšiu starostlivosť o Vás a Vášho novorodenca. Spoločne s tímom skúsených lekárov pôrodníkov a pôrodných asistentiek sme otvorení Vašim prianiam a predstavám spojené s pôrodom.

Na oddelení poskytujeme komplexnú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu koncepcie gynekológie a pôrodníctva nielen pre spádovú oblasť, ale aj pre pacientky z iných regiónov. V zrekonštruovaných priestoroch gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia majú pacientky a nastávajúce mamičky náležitú starostlivosť.

Lôžková časť má 22 postelí. Štandardné izby pre mamičky s novorodencami   sú 3 z toho jedna štvorlôžková a 2 nadštandardné izby. Ďalšie izby slúžia pre tehotné ženy, ktoré potrebujú hospitalizáciu a ženy s gynekologickým problémom, operantky. V každej izbe je: samostatné soc. zariadenie, vybavenie potrebné pre novorodenca – Vaše dieťatko a Vás. V nadštandardných izbách je k dispozícii mikrovlnka, chladnička, varná kanvica, lôžko pre sprevádzajúcu osobu a TV prijímač.  

 

Naplánujte si pôrod do detailov

 

Gynekologicko-pôrodnícka ambulancia sa nachádza na 1. poschodí a je otvorená  každý deň 07.00-12.15 hod  a od 12.45-14.00 hodiny (mimo piatku ) a v utorok sa ordinuje do 16:00 hod.  Nie je potrebné objednať sa dopredu. Do poradne si stačí zobrať sprievodný list od obvodného gynekológa, tehotenský preukaz a vzorku moču.

Ak chcete v pôrodnici rodiť, nie je potrebné o tom vopred informovať. V prípade  záujmu môžete, ale nemusíte navštevovať našu   poradňu pre tehotné  v poslednom mesiaci tehotenstva.

Určite vás poteší, že  akceptujeme individuálne pôrodné plány, ktoré je vhodné prísť prekonzultovať ešte pred pôrodom. Mamičky si môžu pripraviť pôrodný plán samostatne, eventuálne s pomocou pôrodnej asistentky a lekára.

Prvý utorok v mesiaci je deň otvorených dverí a rozhovor s primárom MUDr. Stanislavom Filkorom. Mamičky majú možnosť pozrieť si pôrodnú sálu, oddelenie šestonedelia a novorodenecké oddelenie po vzájomnom dohovore s vedúcou pôrodnou asistentkou.

 

Predpôrodná príprava

 

V rámci predpôrodnej prípravy organizujeme pre budúce rodičky  –

,, Psychofyzickú  prípravu na pôrod“.  Prípravu na pôrod je vhodné začať od 20.  týždňa tehotnosti, najneskôr od 30 týždňa tehotnosti. Hodiny  kurzu prebiehajú jeden x do týždňa, obvykle v stredu o 15,00 hod, prípadne podľa dohody.  Uvedený kurz vedie Valéria Weiszová, pôrodná asistentka, certifikovaná na pracovné činnosti: Psychofyzická príprava na pôrod a Certifikovaný profesionálny  laktačný konzultant. Šetrná podpora mamičky a bábätka pred, počas a po pôrode, na  ktorú sa môžete obrátiť svojimi otázkami a požiadavkami. Kontakt: 0907205019

 

Pôrod

 

Od príjmu do pôrodnice môžete tráviť čas na izbe  – od nálezu 3 cm  a pravidelnej pôrodnej činnosti sa presuniete na izbu čakateliek, neskôr na pôrodnú sálu na polohovateľnú pôrodnú posteľ.  V 1. dobe pôrodnej  môžete využiť klasickú posteľ, polohovateľné pôrodné postele.  Na zmiernenie bolesti je možnosť využiť hydroterapiu (teplá sprcha v neobmedzenom  čase,  možnosť mať v sprche fit loptu alebo stoličku), fit loptu klasickú alebo v tvare piškóty, použiť rebozo šatku, aromaterapiu, muzikoterapiu, aplikáciu teplých obkladov. Vyškolené pôrodné asistentky Vám môžu poskytnúť masáž na zmiernenie pocitu bolesti, stačí požiadať.

Počas pôrodného procesu sa môžete neobmedzene voľne  pohybovať v izbe pre čakateľky, v priestoroch pôrodného sálu na to určených, v príslušnom sociálnom zariadení. Klystír odporúčame všetkým rodičkám, ak si ho neželáte, rešpektujeme to. Počas druhej doby pôrodnej môžete využiť polohu v ľahu, v polosede prípadne sa o polohe dohodnete s pôrodníkom
Na oddelení je možnosť využitia podania PEDA (epidurálna analgézia).

 

 

Osoby pri pôrode

 

Na pôrodnej sále akceptujeme sprevádzajúce osoby. Vybrať si môžete toho, kto Vám je najbližší. Sprevádzajúce osoby sa musia prispôsobiť potrebám a chodu pôrodnej sály, zdravotnému stavu rodičky. Doprovod s Vami môže byť po celý čas Vášho pôrodu, podľa Vášho želania, výnimkou je len čas potrebný vyšetrenia. Po spontánnom pôrode môže sprevádzajúca osoba s Vami  tiež ostať na čas, ktorý Vám je obom  príjemný.

 

Ako to je po pôrode

 

Máte priestor na to, aby ste mohli byť so svojim bábätkom hneď po pôrode.

Po spontánnom pôrode:

Bábätko Vám hneď po narodení položíme na brucho, realizujeme bonding kedy Vám ešte nahé dieťa prikladáme k prsníku na prvé prisatie. Spoločne prežité prvé  hodiny po pôrode uľahčia mamičke aj dieťatku vstup do života. Na prvé ošetrenie novorodenca odnášame cca po 10 minútach, osušenie, váženie, meranie a následne ho opäť prikladáme k matke. Vaša blízka osoba môže dieťatko sprevádzať do novorodeneckého boxu, kde sa vykonáva prvé ošetrenie novorodenca. Ďalšie dve hodiny bude dieťa na pôrodnej sále s matkou, ak  si to želáte. Po prevezení  matky  z pôrodného sálu na izbu šestonedelia dieťatko  už ostáva s Vami po celý čas. Na novorodenecké oddelenie  ho berieme len na potrebné vyšetrenia.

 

Cisársky rez 

 

V prípade operačne vedeného pôrodu si môžete zvoliť metódu anestézie – celkovú alebo spinálnu po dohode s anesteziológom.

Otecko počas cisárskeho rezu čaká mimo operačného sálu a po nutnom vyšetrení novorodenca  umožňujeme mu vidieť dieťatko, prípadne podľa Vášho želania umožňujeme aj kontakt bondig s otcom  dieťatka. Rodičkám umožňujeme po operácii bonding  s dieťatkom len vtedy, ak je žena v regionálnej anestézii. Ide o krátky kontakt, po ktorom dieťa odnesieme mimo operačnej sály.

A kedy Vám dieťatko dáme nastálo?

 

Podľa zdravotného stavu dieťatka a matky.  Obvykle od 1. pooperačného dňa, nosíme dieťatko k matke a to na taký dlhý čas ako to dovoľuje zdravotný stav matky a jej želanie.

 

Šestonedelie 

 

Na oddelení šestonedelia sú izby rooming in typu, kde Vám dieťatko prinesieme obvykle po dvoch hodinách observácie na novorodeneckom oddelení, pokiaľ nebolo s Vami na pôrodnom sále počas IV. doby pôrodnej. Sociálne zariadenia sú samostatné na každej izbe. V každej izbe sú mobilné postieľky pre novorodencov, prebaľovací  stôl, vanička na kúpanie novorodenca a pomôcky potrebné  k starostlivosti o novorodenca.

Ak chcete byť ubytovaná v nadštandardnej izbe – doplatíte 20 € za noc, partner má ubytovanie za 10 € za noc, môže si doplatiť stravu 11,65€/deň (raňajky, obed, večera).

 

Návštevné hodiny sú prispôsobené chodu oddelenia a nemocnice a to denne od 14,30 do 15,30 hod vo vestibule.

Návštevy priamo na oddelení sú povolené len na nadštandarné izby a to v priebehu celého dňa.

 

Gynekologické oddelenie

 

Gynekologické oddelenie ponúka  tiež niekoľko nových operačných techník –hysteroskopické vyšetrenia maternice, v prípade potreby väčšej operácie  vykonávame  laparoskopické operácie ženských pohlavných orgánov, vrátane  laparoskopických hysterektómií (odstránenie maternice) kde nie je potrebný rez na bruchu, čo je pre pacientky v rámci rekonvalescencie veľkým benefitom čo umožňuje rýchlejšiu návratnosť žien do bežného života.

Snažíme sa o profesionálny a empatický prístup tak k mamičkám, a novorodencom, ako aj k ženám, ktoré potrebujú našu starostlivosť a samozrejme aj k všetkým ich príbuzným, ktorí sú súčasťou pobytu na našom oddelení. Pracujeme tak, aby ste mali netraumatizujúci zážitok z pobytu  na našom oddelení a aby ste si odniesli tie najpríjemnejšie spomienky.

 

                                                                              Kolektív gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia

 

 

 PhDr. Marianna Hajdúková, MPH, dipl.s.

 Námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo

Print Friendly, PDF & Email